Je li arapski jezik teško naučiti?

Na neki je način arapski jezik težak za učenje govornicima indoeuropskih jezika (u koji spada i hrvatski jezik) i govornicima ugrofinskog jezika.

S druge strane, svaki jezik koji se počinje učiti od samog početka predstavlja izazov.

Za početak, arapska abeceda (ebdžedija) je potpuno drugačija od latiničnog pisma. Gramatika arapskog jezika ima nekoliko nepravilnosti, ali je relativno jednostavna i znatno manje složena od primjerice hrvatske ili njemačke gramatike.

Ako spadate u govornike indoeuropskih jezika, korijenski sustav arapskog jezika predstavljat će vam potpunu nepoznanicu.

Arapske riječi građene su od korijena, najčešće tri korijena (tro konsonanti), ali i četiri i više korijena. Ti korijeni prenose osnovnu ideju riječi.

Uzmimo za primjer korijen K-T-B – dodavanje slova (samoglasnika) ispred i iza korijena (suglasnika) stvara se više različitih riječi (glagola, imenica…) koje nastavu iz istog korijena, povezanih značenja:

KeTeBe – pisati; KiTaaB-knjiga; meKTeB- ured; KaaTiB – autor; meKTeBa- knjižnica.

Korijen riječi ostao je isti, a dodavanjem samoglasnika stvorile su se nove riječi. Zato arapski jezik spada u korijenski jezik!

Teško? Mislimo da ne.

Kada jednom shvatite koncept korijena, lakše pamtite nove riječi, za razliku od europskih jezika, koje su različite.

Poznavanje korijena otključava vrata poznavanju različitih riječi koje stoje iz njega.

Arapski jezik ima 28 suglasnika i tri samoglasnika – e/a, i, u - koji mogu biti kratki ili dugi. Neki od suglasnika jedinstveni su za izgovor, dok su neki teški i potrebno je grleno pronaći i vježbati njihov izgovor.

Uobičajeni redoslijed riječi u rečenici je glagol / subjekt / objekt.

Arapski ima vrlo malo nepravilnih glagola i uopće ne upotrebljava afirmativne oblike kopule: sam, si, je, smo, ste, su), "kralj dobar" znači "kralj je dobar.

Pri upisivanju tečaja jedno od najčešćih pitanja uvijek je „Da li ikad naučiti arapsku abecedu?“ – na što se nasmijemo, jer arapsku abecedu naučite ćete čitati i pisati u samo mjesec dana tečaja i rekli bi da spada u lakši dio savladavanja arapskog jezika.