Kako naučiti arapski jezik

Ljudi uče arapski iz različitih razloga: zbog posla, putovanja, vjerskih razloga, zbog braka ili prijateljstva s Arapinom ili jednostavno kao hobi. Motivacija u određenoj mjeri određuje najprikladniji način učenja. Kakav god bio vaš motiv, vjerojatno je najbolje pokušati naučiti malo arapskog kod kuće prije nego što se predate ozbiljnijem učenju.

U najmanju ruku, to će vam dati predstavu o tome kakav je arapski jezik te će vam pružit dodatno samopouzdanje tijekom ranih faza tečaja kad ga upišete. Interes za arapskim jezikom najčešće nije ograničen na određenu zemlju, pa je uvijek najsigurnija opcija naučiti verziju klasičnog jezika poznatog kao moderni standardni arapski jezik (MSA). To je službeni jezik, koji se koristi u knjigama, novinama, na radiju i televizijskim vijestima, političkim govorima i slično.

Upotreba standardnog arapskog jezika u svakodnevnom razgovoru zvuči pomalo formalno za arapske uši, ali možete biti sigurni da vas obrazovani Arapi razumiju bilo gdje na Bliskom i Srednjem istoku. Možda će biti teže shvatiti što vam kažu, osim ako se ne potrude da govore više formalno nego inače. Ipak, naučivši standardni arapski jezik, relativno se lako kasnije prilagoditi lokalnom dijalektu. Među dijalektima, egipatski i levantinski (koje govore Libanonci, Sirijci, Jordanci i Palestinci) su najšire shvaćeni izvan svog specifičnog područja. Kolokvijalni Marokanski, s druge strane, malo je koristan izvan Magreba.

Samostalno učenje arapskog jezika

Tradicionalni tečajevi kroz udžbenike i audio/video materijale razlikuju se u kvaliteti, kao i u metodi poučavanja. Jedan od problema koji imaju svi ti tečajevi je pokrivanje temeljne gramatike, a bez uništavanja motivacije. Neki od njih su krajnje zamorni. Drugi tvrde da nude „brze i jednostavne“ metode podučavanja, ali učenje jezika nikad nije brzo i iziskuje određeni napor. Važno je provjeriti jesu li sve knjige koje kupite predviđene za samostalno podučavanje; ako ne, možda neće postojati način provjere da ste vježbe pravilno izveli. Pri kupnji udžbenika na Amazon-u provjerite recenzije, jer bi vam to trebalo dati predodžbu o kvaliteti i strukturi nastavnog materijala.

Donosimo vam nekoliko prijedloga udžbenika za samostalno učenje arapskog jezika, ukoliko nemate vremena za pohađanjem tečaja:

1. The Arabic Alphabet: How to Read & Write It

Nicholas Awde i Putros Samano, 2000. dostupno na amazon.com

2. Alif Baa: Introduction to Arabic Letters and Sounds

Kristen Brustad i Mahmoud Al-Batal, 2010. dostupno na amazon.com

3. Arabic For Dummies

Amine Bouchentouf, 2013. dostupno na amazon.com

4. Your First 100 Words in Arabic

Jane Wightwick, 1999. dostupno na amazon.com