Most suradnje između dva svijeta

S ciljem stvaranja mosta suradnje između arapskog svijeta i naše zemlje u srpnju prošle godine u Zagrebu je osnovan Arapski centar. Kroz taj se centar potiče razvoj arapske kulture i jezika u Hrvatskoj, a ujedno se promovira i komunicira unutar struke. U Arapskom centru održavaju se i razne edukacije, stručna savjetovanja, istraživanja, informiranja javnosti i povezivanja s drugim organizacijama i društvima.

U centru su zaposlena dva djelatnika, nekoliko vanjskih suradnika zaduženih za odnose s javnošću, te tri suradnika prevoditelja. “Arapski centar namijenjen je svima koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine arapskog jezika. Najbolji je saveznik i onima koji žele upoznati arapski svijet, jezik, kulturu, običaje kao i poslovne prilike. s obzirom na činjenicu da se poslovanje u Hervatskoj širi prema arapskim zemljama”, rekla je Jasna Alajbegović, menadžerica u Arapskom centru i predsjednica Hrvatsko-arapskog kulturnog centra. U čitavoj regiji još ne postoje slični centri.

Višejezičnost je nužnost

Svaki polaznik tečaja arapskog jezika u tom centru po završetku dobiva svjedodžbu o završenom modulu arapskog jezika. Prema dosadašnjim iskustvima polaznika, njih čak 85 posto imalo je prednost pri zapošljavanju kod poslodavaca koji posluju s arapskim zemljama. “Znanje jezika iz obitelji semitskih jezika velika je prednost mladim ljudima koji traže prvo zaposlenje jer se mogu zaposliti u inozemstvu, a višejezičnost danas je nužnost i potreba, a ne iznimka”, istaknula je Jasna Alajbegović.

Most suradnje između dva svijeta

Govoreći o planovima, ona je naglasila kako žele širiti suradnju Hrvatske i arapskih zemalja, a na taj način poticati hrvatske poduzetnike na poslovanje u arapskom svijetu. Već su otvori i neprofitnu organizaciju –Hrvatsko-arapski kulturni centar (HAKUC) – koja s radom počinje u rujnu ove godine. HAKUC će promovirati i afirmirati suradnju s arapskim državama te kreirati prostor i strukturu za suradnju s tim državama i udrugama. Cilj tog centra je i udruživanje s domaćim, ali i medunarodnim znanstvenim institucijama, udrugama, zakladama i gospodarskim komorama.