Odabir stranog jezika ne smije biti hirovit

Upisi na tečajeve stranih jezika aktualni su upravo u siječnju, a prije nego li se odlučimo za neki, treba dobro odvagnuti što zapravo želimo postići, koliko imamo vremena te je li stupanj naše motivacije dovoljno visok.

Kako opisuje profesor Mustafa Alajbegović, osnivač Arapskog centra u Zagrebu i profesor arapskog koji se smatra jednim od najtežih jezika, najuspješniji su oni polaznici koji točno znaju zašto uče neki strani jezik. – Motivacija je vrlo važna, a na arapskom najveću imaju politolozi, ekonomisti, osobe koje zanima diplomacija i pravnici kojima je ovo treći strani jezik te oni koji ga vole, koje privlači arapska kultura. Polaznici avanturističkog duha koji su se željeli okušati u arapskom često se uplaše ili izgube volju, ne uspijevaju naučiti ni pismo. Neki osjete “kompleks jezika”, misle da ne sustižu grupu pa odustanu. Iako se uz redoviti rad sve može – kaže profesor. Unatoč tomu da kolektivne internetske kupnje nude primaljive brze tečajeve, to ipak može biti samo – bacanje novca.
– Takvi su tečajevi dobri za one koji su jezik već učili, da osvježe znanje jer je neponavljanje naučenog jezika nazadovanje u znanju – upozorava i dodaje kako su pauze od nekoliko mjeseci, bez samostalnog ponavljanja, preduge.

Ne bi li se tečaj maksimalno isplatio, Alajbegović predlaže da svatko kod kuće uči jedan sat na dan. Tako je moguće u godini dana naučiti koliko inače za pet semestara (dvije i pol godine). – Možete naučiti otprilike 2000 riječi, što je sasvim dovoljno da “uđete” u neki jezik – kaže.
Bilo bi vrlo korisno, savjetuje, nakon odslušanog semestra otputovati u zemlju kojoj se govori jezik kojeg učimo.