Uvod u arapski jezik

Arapski se obično svrstava u top šest glavnih svjetskih jezika. Kao jezik Kur'ana, svete islamske knjige, također se široko koristi u cijelom muslimanskom svijetu. Pripada semitskoj skupini jezika koja također uključuje hebrejski i amharski jezik, glavni jezik Etiopije.


Jako je veliki broj arapskih dijalekata.

Klasični arapski jezik - jezik Kur'ana - izvorno je bio dijalekt Meke, grada u današnjoj Saudijskoj Arabiji.
Prilagođeni oblik toga, poznat kao moderni standardni arapski (MSA) koristi se u knjigama, novinama, na televiziji i radiju, u džamijama i u razgovoru između obrazovanih Arapa iz različitih zemalja (na primjer, na međunarodnim konferencijama).
Lokalni dijalekti znatno se razlikuju, čak do te mjere da na primjer Marokanac može imati poteškoća u razumijevanju Iračana, iako govore istim jezikom, ali različitim dijalektom.
Arapski jezik nije jedini jezik koji se govori u arapskim zemljama. 

Berberi u sjevernoj Africi koriste nekoliko vrsta Amazigh, dok se u dijelovima Iraka i Sirije govori kurdski.

Web-stranica lingvista, Etnolog, arapski jezik svrstava na četvrto mjesto po broju ljudi koji ga koriste kao svoj prvi jezik. Ostale ljestvice, arapski su smjestili između trećeg i sedmog mjesta.
Među lingvistima se vode rasprave o tome kako definirati "govornike" jezika, a posebno govornike "arapskog jezika". Mnogi Arapi, na primjer, ne poznaju moderni standardni arapski jezik. 

O složenosti arapskog jezika pogledajte više u članku na linku: 

http://web.archive.org/web/20040428221458/http://andaman.org/book/reprints/weber/rep-weber.htm